Tuesday, August 14, 2012

Giveaways blog Cik Tom

Assalamualaikum..

Dekat nak raya ni rajin pulak aku join give away dari rakan-rakan blogger.
kali ni nak try pulak give away dari blogger femes iaitu Cik Tom.
Mencuba nasib mana tahu ada rezeki.


Dalam syarat-syarat untuk penyertaan giveaways cik tom, beliau minta nyatakan dari mana permulaan korang kenal blog ciktom.
So kat sini saya nyatakan yang saya jumpa blog cik tom tersebut melalui bloglist cikgu Imanshah. Masa tu saya tengah tercari-cari post pasal tutorial blog, nampak je entri berkaitan saya terus terjah. Akhirnya terpikat dengan blog cik tom sebab cara penyampaian cik tom macam tenang je, tutorial pulak memang senang faham lah. Thanks ya sebab ilmu yang cik tom kongsi banyak beri manfaat pada saya.

Syarat seterusnya, cik tom minta nyatakan artikel mana yang terbaik di blog anda sendiri (blog peserta) berserta link dan sebab kenapa korang suka artikel tersebut.
So jujur saya cakap, artikel kat blog saya ni bukanlah kategori yang berkualiti. Kebanyakkannya lebih berkisar kepada kehidupan saya.
Bagaimanapun, untuk cukupkan syarat saya pilih artikel Loghat Negeri Yang Paling Best. Oleh kerana saya karang sendiri artikel tu mestilah suka kan..he he. Sebab lainnya, artikel tersebut menceritakan keunikan  tersendiri setiap loghat yang ada di M'sia..secara tak langsung dapat kenal / belajar sikit-sikit jenis-jenis loghat sebab contoh-contoh dialog loghat turut saya sertakan disitu.

Itu sahaja..Sekian.

*Artikel ini penyertaan bagi giveaway Cik Tom ditaja oleh JebengOtaiPapa MifzAmnaKak MahhDania EryatiOnlajer,NazriHatiputeraEielaRina AvailAkhiyyHafizulPuanbee dan KeretaHitam.

Tips nak harungi jem jalan


Sempena nak raya ni mesti ramai yang berpusu-pusu nak pulang ke kampung kan. Masa tu jalan konfem jem punya, nak-nak laluan KL-Kelantan. Kat sini aku nak kongsikan beberapa tips nak harungi jem panjang serta lama ni.

  1. Sediakan botol kosong dan air minuman serta makanan yang mencukupi
  2. Pastikan aircond dalam keadaan baik
  3. Yang pakai Android tu install Plus Toll Rate, takpun pakai Waze. Dalam tu semua live update, boleh standby bab info trafik
  4. Matikan enjin / tutup aircond sekiranya betul-betul keadaan kereta tak bergerak langsung, kalo tak nanti over heat. Senang cerita, kurangkan pasang aircond time jem ni
  5. Standby lagu-lagu best, time jem boleh layan. Siap sedia topik borak dengan penumpang, sedikit sebanyak kurang rasa penat dan ngantuk
  6. Minyak isi biar penuh, nanti tak payah susah nak tolak kereta
  7. Sebelum bergerak buka website macam ni, http://llmtrafik.gov.my/ tengok keadaan semasa trafik di sesetengah highway
  8. Jangan guna laluan kecemasan, biar lambat asal selamat. Kalau dah accident lagi lama masa diambil untuk repair kereta..tu pun kalau tak teruk
  9. Bertolak pada malam atau pagi, awal pagi jam 2-3 ke
  10. Cuba laluan alternatif. Beli GPS, cuba cari laluan alternatif. Guna jalan lama ke, selalu jarang orang lalu.
  11. Bawa kereta kecil macam kelisa, viva, kancil..senang nak cilok-cilok
  12. Pakai kereta auto, nanti tak payah susah-susah tukar gear.
  13. Naik motosikal
  14. Baca doa naik kereta dan elak bala
  15. Bebanyak bersabar dan berzikir
insyaALLAH selamat pergi dan balik..Amin...

 ~Cerita yang tak berkaitan:
2. Lagu raya dari PROTON

Sunday, August 12, 2012

Di taman negara Pahang

Salah satu scene yang sempat aku tangkap semasa berkunjung ke perkampungan orang asli di taman negara pahang baru-baru ini.

Love their happy faces
What do you see?

Hari raya adalah hari kutip duit

Dulu masa zaman aku budak-budak, orang bagi duit raya paling common dapat 20 sen, 50 sen. Bila dapat seringgit tu kira untung lah. kalau 5 ringgit ke atas, heaven!!
tapi zaman tu dah lama berlalu, budak-budak sekarang mana pandang dah nilai sen-sen. adapun yang bagi seringgit boleh lagi cakap hek eleh..
Yela, seringgit kalau beli gula-gula baru dapat beberapa biji je. Beli aiskrim baskin robbin pun tak lepas.

Kelakarnya bila time raya, rumah-rumah yang bagi duit raya paling banyak mesti kena serbu. Kes adik aku, lepas ziarah satu-satu rumah dia dengan kawan-kawan dia pasti akan berkumpul dan berbincang dan lepas tu promosi dekat kawan-kawan yang lain rumah mana yang paling banyak bagi duit raya..haha. Dari pagi sampai petang tak nampak batang hidung, sibuk duk mengumpul kekayaan katakan.
Time tu kalau bersalaman dengan budak dari kampung mana entah tak pelik la.
Kesimpulannya kegembiraan budak-budak adalah bergantung pada banyaknya duit raya mereka dapat. Semakin banyak duit semakin gembira!

~~Ohh mengimbau kenangan sambil berfikir nak mengisi angpau

Thursday, August 9, 2012

Ucapan Selamat Hari Raya to Eqbal Zack...

Sempena 1 Syawal yang bakal menjelang mari kita memeriahkan kedatangan hari tersebut dengan join ramai-ramai contest anjuran www.eqbalzack.com

Send a Ucapan Selamat Hari Raya to Eqbal Zack in no more than 50 words......................................... ...................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................

Rules  
1. This contest is open to all followers/fans of www.eqbalzack.com
 2. Contest starts 8 August 2012 (Wednesday) and ends on 12 August 2012 (Sunday), 11:59 pm.
3. All entries received after 12 August 2012, 11:59 pm will not be entertained.
4. Winners list will be posted on www.eqbalzack.com by 14 August 2012 (Tuesday, 10.00 am).
5. Blog about this contest (tag at least 1 blogger) on your blog with a link back to this post.
6. Ucapan Selamat Hari Raya to Eqbal Zack in Bahasa Melayu or Bahasa Inggeris should be submitted via CONTACT FORM within this site. It is better to use a CONTACT FORM for this purpose to avoid plagiarism.
7. Winners will be selected based on the most creative message (no more than 50 words).
8. Hamper cannot be exchanged for cash. 


Hadiah menarik toww dengan duit raya lagi!!

Tag leabutterflypink.blogspot.com