Friday, December 23, 2011

Ringgit Malaysia Baru, Warna-Warni


Duit kertas baru yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia.
Meriah aku tengok design duit baru ni, warna-warni dan punya ciri-ciri yang unik.
Dengar cerita, bulan Julai tahun depan akan mula keluar.
Layan gambar dulu jela sekarang ni ;)

Duit Kertas RM1- Sukan Tradisional

Duit Kertas RM5- Hidupan Liar

Duit Kertas RM10- Flora

Duit Kertas RM20- Hidupan Laut

Duit Kertas RM50- Pertanian dan Teknologi

Duit Kertas RM100- Keajaiban Alam Semula Jadi

Design lawa2 macamni sayang pula nak guna..huu.

Tuesday, December 20, 2011

Nama Anak Jin Undang Penyakit Misteri

Nak kongsi dengan semua sesuatu yang member aku post kat fb tadi. Soal ini bagi aku tak boleh dipandang remeh. Sekadar langkah berjaga-jaga sebab kita tak tahu apa yang bakal terjadi pada masa depan kan.
Dalam rancangan Tanyalah Ustaz TV9, Ustaz Sharhan Shafie pengamal perubatan Islam menyatakan nama-nama berikut merupakan antara nama-nama anak Jin...walaupun maknanya bagus namun nama-nama ini BOLEH mendatangkan penyakit misteri.
1. Balqis
2. Qistina/Kistina
3. Najwa
4. Zakuan/Zaquan
5. Batrisya
6. Erisya
7.Mazda
Jadi janganlah sesekali mengambil nama-nama di atas untuk nama anak-anak kita. PERINGATAN dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka-mereka yang bernama yang sedemikian TIDAK perlu untuk MENUKARKAN nama tetapi perlu menukar PANGGGILAN kepada yang lain.. sebagai contoh kalau SITI NAJWA, dari dipanggil Najwa ditukarkan kepada SITI.
Daripada senarai nama kat atas, ada diantaranya nama yang digunakan oleh orang sekeliling aku (nama yg 2 3 4 5). Bagaimanapun, syukurlah setakat ni diorang sihat walafiat sahaja. Sesungguhnya, setiap perkara yang terjadi itu adalah di atas kehendak Allah. 
Mungkin ada sesetengah dari kita tak percaya semua ni kan, yelah apa kaitan penyakit misteri dan nama anak. Dalil dan hadis sahih pun takdak kan. Namun janganlah ditolak seratus peratus pendapat di atas. Bagi aku, sebagai seorang ustaz yang berpengalaman dalam hal-hal jin mesti apa yang dikatakan adalah berdasarkan ilmu serta pemerhatiannya, bukan hanya beri pendapat secara logik. 
MENCEGAH lebih baik dari mengubati.

Saturday, December 17, 2011

Rekod Baru Orang Paling Rendah di Dunia

Jyoti Amge, seorang pelajar India yang berumur 18 tahun telah diisytiharkan sebagai wanita paling pendek di dunia oleh Guiness World Records pada Jumaat semalam.

Dengan ketinggian 62.8 cm (24.7 inci), dia 7cm lebih pendek daripada pemegang Guiness World Records sebelum ini iaitu Bridgette Jordan, seorang rakyat Amerika.
 Bridgette Jordan bersama abangnya

Bagaimanapun ketinggian Jyoti Amge ini tidak dapat megatasi wanita terpendek dalam sejarah iaitu Pauline Musters, yang tinggal di Belanda. Pemegang rekod dari 1876 hingga 1895 dengan ketinggian 61 cm (24 inci).
Pauline Musters like a doll lah
 
 
Lagi info rekod dunia:

Impian Termakbul

Tak sangka betul rezeki kali ni. Termakbul juga keinginan aku. 
Semalam baru aku post entri Nak Lagi Bubur Asyura
Alih-alih petang tadi jiran sebelah rumah datang bagi bubur asyura.
Budak kecik yang aku panggil Na datang ketuk pintu, terus bagi mende ni.
Tak sempat nak cakap terima kasih dia dah pecut pergi. aishh laju betul..

Ke jiran aku ada baca blog ni.  Kesian kot tengok entri aku macam orang kempunan. Maka dimasaknya satu kawah bubur asyura. hehe
Bubur asyura diorang buat ni sangat sedap. Satu famili aku habis duk puji2.
Thank you Allah diatas nikmat ini.

Thursday, December 15, 2011

Kapal Selam Keluaran Perodua



lagi gambar lawak:
betul betul betul
Lawak Local

Nak Lagi Bubur Asyura

Tadi aku jejalan kat blog Hok Sengoti, baca post asal bubur asyura.
Teringat pula untuk bulan Muharram ni baru sempat makan sekali. Tak puas rasanya.
Hari ni dah 19 Muharram . Sempat lagi kot nak makan lagi.
Kalau bukan bulan Muharram memang tak merasa lah kan bubur asyura.

Lain negeri lain rasa bubur asyuranya. Rupa saja sudah lain. Bubur asyura kelantan bagi aku sangat best, tapi jawapan ni mungkin berubah setelah aku rasa setiap bubur asyura yang dibuat kat negeri lain nanti. Mungkin juga tak.

Bubur asyura Kelantan, warna hitam. Rupa tak berapa menarik tapi rasanya ohsem. Aku suka sebab diletak daging dan rempah ratus. Yang Terengganu buat pun lebih kurang je rasanya dan rupa.

Teringin aku nak merasa bubur asyura kat negeri lain pula. Agak-agak kat Negara Islam lain ada orang buat juga tak bubur asyura ni? Mesti sangat variasi kalau ada kan

Friday, December 2, 2011

Perlunya kritikan untuk jadi lebih baik

Bagaimana untuk memperbaiki diri menjadi lebih baik ? Kita manusia seolah-olah berada dalam sebuah rumah pondok. Kadang-kala walaupun pondok ini sudah usang bagaikan hendak runtuh, kita yang berada di dalamnya mungkin belum menyedarinya.

Masyarakat kita terbina sebagai sebuah masyarakat yang jarang mengkritik rakan kita. Kita lebih selesa untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini dan berharap keadaan akan berubah menjadi lebih baik di masa hadapan.

Contohnya, jika badan anda berbau busuk. Anda mungkin tidak menyedarinya kerana bau ini berkembang sedikit demi sedikit dan hidung anda terbiasa dengan bau ini.

Kawan anda yang merasai bau ini mungkin juga akan terus diam tanpa memberitahu anda dengan harapan keadaan akan berubah pada keesokan harinya.

Ini adalah masalah yang perlu kita selesaikan. Kita perlu membudayakan rakan kita untuk mengkritik kita dan kita seharusnya menerima kritikan ini dan cuba berubah tanpa sebarang rasa malu atau marah.

Keadaan kedua yang lebih teruk berlaku kepada seseorang individu apabila seseorang menyatakan bahawa "bau badan awak busuk".
Apabila seseorang menyatakan kenyataan seperti di atas, ini adalah indikasi bahawa bau badan anda itu sudah TERLALU BUSUK.
Jika ianya TIDAK TERLALU BUSUK, mungkin tidak ada orang akan menyatakannya kerana mereka akan cuba menyesuaikan diri dengan keadaan ini.

Pengajaran yang boleh diambil adalah:-
1. Budayakan orang disekeliling anda untuk mengkritik anda. Terima dan nilai dengan hati terbuka. Tidak perlu malu atau marah.
2. Jika orang menyatakan sesuatu kritikan. Ini bermakna keadaan sudah menjadi terlalu teruk. Jika tidak terlalu teruk, orang tidak akan menyatakannya.
3.Terima kritikan secara terbuka, ini untuk kebaikkan anda bukan kebaikkan orang yang mengkritik.

Jika kita lihat, kebanyakkan ahli politik akan mengelilingi diri mereka dengan orang yang suka memuji mereka. Apabila ini terjadi, mereka ini akan hidup dalam dunia utopia tanpa mengetahui keadaan yang sebenar. Biasanya apabila kebenaran sebenar itu muncul, keadaan sudah terlambat untuk diperbaiki. Jangan benarkan orang sekeliling anda memuji dan mengampu anda. Ini BAHAYA !!!


~ Apa yang aku lihat kat dunia blog sekarang ni, ramai yang hipokrit termasuk aku. Hanya lemparkan pujian sehinggakan empunya diri tu makin leka. Mungkin yang seeloknya, kritikan diselitkan dengan pujian.. mudah dia nak terima. Berilah kritikan yang membina dan berhemah, bukannya dengan mengeji. Bila mengeji, kita dianggap keji. Orang yang keji siapa mahu turuti.  

~ Biasa-biasakanlah diri korang mengkritik aku. Aku sedia menerima kerana aku mahu menjadi lebih baik! he he

Thursday, December 1, 2011

Komik kos 10sen dijual harga 6juta lebih!

Selalunya korang beli komik berapa ringgit? Kalau komik doremon ke sinchan tak lebih dari sepuluh ringgit je kan.
Percaya tak satu komik ni dijual dengan harga $2.16 juta! Tukar duit Malaysia jadi RM 6,788,702.87. Kalau beli lamborghini dah dapat 2 3 bijik tu.

Komik yang paling mahal di dunia ini merupakan ''Action Comics No. 1'' yang memaparkan penampilan pertama SUPERMAN. Isu pertama itu merupakan terbitan tahun 1938 dan dilelong dengan harga $1 secara online dekat www.comicconnect.com sejak 11.11.11. Lelongan baru je berakhir semalam, namun siapakah pembeli mahupun penjualnya tidak didedahkan.

 

Dengar kata Nicolas Cage yang beli. Kalau betul ko memang kaya gila ah!

Monday, November 28, 2011

Main Banjir Lagi

Semalam pergi main air banjir lagi. Subuh tu nenek kat Rantau panjang talipon ajak kami adik-beradik pergi tangkap ikan. Apalagi, pukul 7.30 pagi dah bersiap-siap nak bertolak. Semangat!
Sampai kat Panglima Bayu nampak ada lagi label amaran laluan ditutup. Kami redah juga. Kalau ada lagi air banjir atas jalan nanti patah je balik. 
 

Syukur, lepas lalu kat UPP Lalang Pepuyu nampak dah takde air melimpahi jalan raya. Tapi rumah2 kat tepi tu berendam dalam air lagi.

Pastu dekat2 masjid Kubang Rambutan nampak air penuh atas jalan. Ada la takat lutut. Alamakk, kereta kecik tak boleh lalu. Terpaksa la tinggal kereta kat kawasan tinggi kat sana. Nasib dah dekat dengan rumah nenek, jalan kaki la kami merentasi air.

Pagi2 lagi ramai juga budak2 kecik duk mandi manda. Budak2 tua masih dalam kain selimut agaknya, pagi lagi kan.
Bedegooom sana bedegooom sini!!
Maka aku tak melepaskan peluang join sama budak2 ;D


 ~ jemput mai kalo nak rasa air banjir kelantan. Yehaa!

Friday, November 25, 2011

Nostalgia Banjir

Sekarang ni musim tengkujuh, maka kat dekat belah sini hari-hari hujan. Walaupun hujan itu rahmat tapi banyak aktiviti yang terbantut. Nak kuar rumah pun tak best dengan keadaan lembap basah macam ni. Jemuran nun, berhari-hari nak kering.

Mujur kawasan kampung aku tak dilanda banjir. Jika nak dibandingkan dengan tempat lain bukan setakat rumah je tenggelam malah ada insan yang turut terkorban kerana banjir. Bila baca suratkhabar semalam2 dilaporkan 4 orang mati lemas. Kanak-kanak lagi mereka itu. Aduhaii kasihan sungguh.

Memang tak dinafikan keseronakan main banjir ni. Aku zaman budak-budak dulu pun tak ketinggalan. Bila banjir mesti nak balik kampung, kat Rantau Panjang.
Pelik kan, orang nak lari dari banjir kita pergi cari banjir. Biasa la, kat rumah sendiri tak pernah banjir kan.
Best tak terkata weei bila jumpa air banyak, dapat pulak kayuh perahu sendiri. Ikut pula pak sedara dan sepupu-sepupu pergi tangkap ikan sampai ke Golok. Fuhh menyeronokkan!

Gambar-gambar masa banjir dulu ada simpan lagi. Layan jela.


Kat dalam gambar, sepupu2, adik2, pak dan mak sedara. Aku invisible.

Perahu merah atok punya. Air kat bendang padi, lapang je nampak.

Tangkap ikan banyak2 lepas tu buat pekasam. Sedapp


Tahun ni tak sempat pergi main banjir. Jalan tak boleh lalu, melainkan dijemput dengan perahu. huu..
Kalau ada yang nak keluar kena tahu laluan kat bawah ni masih ditutup kepada semua kenderaan buat masa sekarang ni,
  • Machang: Jalan Machang-Pangkal Meleret-Wakaf Bata
  • Pasir Mas: Jalan Pohon Tanjung-Meranti, Jalan Pohon Tanjung-Rantau Panjang (Jalan Lama) Kampung Siram
  • Tanah Merah: Jalan Tanah Merah-Kusial-Kampung Ipoh
  • Tumpat: Jalan Cabang 4/Kampung Jambu/Meranti. 
  ~ Hati-hati lah ya tak kira dimana anda berada. Air pun macam api juga, sikit2 jadi kawan bila banyak jadi lawan.

~Tak lupa juga Salam Ma'al Hijrah 1433 buat semua. Dengan tema “Persefahaman Asas Perpaduan Ummah” semoga di tahun baru ini kita lebih diberkati dan dirahmati Allah s.w.t.


Tuesday, November 22, 2011

Dua Peminat Maut Final Bola Sepak Sukan SEA


JAKARTA – Dua peminat bola sepak Indonesia maut selepas berasak-asak bagi mengikuti perlawanan akhir pertembungan antara Malaysia dan Indonesia bagi merebut emas, di Stadium Gelora Bung Karno, malam tadi. “Kami menemui mangsa terbabit dan mereka sudah meninggal dunia,” kata ahli paramedik, Abdul Majid memberitahu protal berita Detik.com.
Kedua-dua lelaki memakai kemeja-T merah putih skuad bola sepak Indonesia itu kemudian dibawa ke hospital berhampiran jam 8.30 malam waktu tempatan, kira-kira 90 minit kejadian berasak-asak itu bercetus. “Ketika kami masuk ke stadium, kumpulan penyokong bertolak-tolak sesama sendiri untuk meloloskan diri,” kata Helmi, abang kepada salah seorang mangsa yang maut itu. “Adik saya ditolak daripada saya dan kami terpisah. Saya kemudian mendengar beberapa orang terjatuh dan ada yang mati. Saya bergegas untuk mengetahui apa yang terjadi dan ketika itu saya lihat adik saya sudah meninggal,” katanya.
Identiti seorang lagi mangsa yang maut belum diketahui. Media tempatan melaporkan beberapa lagi penyokong turut dikejarkan ke hospital, termasuk seorang  budak lelaki berusia sembulan tahun yang terjatuh dan dilaporkan dalam keadaan koma. – AFP 

(sumber: MyNewsHub
 
  p/s:
- Takziah untuk keluarga mangsa..kesian bila bergembira pergi nak tengok bola, alih-alih hilang nyawa.
- Tahniah buat pasukan Malaysia kerana berjaya meraih emas, tahniah juga untuk pasukan Indonesia kerana kesungguhan mereka bermain.
- Menang kalah adalah takdir-Nya, jangan yang menang mengutuk yang kalah, yang kalah membara dendamnya.

Sunday, November 20, 2011

Bahan Paling Ringan di Dunia

Tahu tak bahan paling ringan di dunia diperbuat daripada logam. Logam selalunya kita dengar berat-berat kan.
Menurut edisi terbaru Science, bahan paling ringan di dunia ini telah dicipta oleh jurutera US. Ianya diperbuat daripada tiub logam yang sangat halus yang disusun ke dalam kekisi mikro - corak yang merentasi pepenjuru dengan ruang kecil yang terbuka di antara tiub.

Dengan jisim 100 kali lebih ringan daripada styrofoam,  ia juga mempunyai kadar penyerapan tenaga yang sangat luar biasa. Ketebalan dinding kekisi tiub pula 1,000 kali lebih nipis dari rambut seorang manusia. 
Ketumpatan 0.9 milligram/cm3. Komposisinya terdiri daripada 99.99% udara dan 0.01% pepejal (90% nikel). 
Benda ini berpotensi untuk digunakan dalam industri aeroangkasa, pembuatan bateri dan kompenen-kompenen elektrik lain.

''It's sort of like a feather - it floats down, and its terminal velocity depends on the density,'' . ''It takes more than 10 seconds, for instance, for the lightest material we've made to fall if you drop it from shoulder height.''- Bill Carter, manager of the Architected Materials Group at HRL

p/s: Great idea! ingatkan polistirena dah cukup ringan.

Friday, November 18, 2011

Tokyo Sky Tree - Bangunan Tertinggi di Dunia

TOKYO 18 Nov. – Guinness World Records semalam mengiktiraf Tokyo Sky Tree setinggi 634 meter sebagai bangunan tertinggi di dunia.Dalam majlis yang diadakan di bandar raya Tokyo, Pengarah Pengurusan Guinness, Alistair Richards menyampaikan pengiktirafan tersebut kepada Presiden Tobu Tower Sky Tree Co., Michiaki Suzuki. Bangunan pencakar langit tersebut mengatasi Canton Tower di China yang memiliki ketinggian 600 meter. – dpa
(sumber: UTUSAN
  

Bangunan yang terletak di Sumida,Tokyo ini dijangka siap sepenuhnya pada Feb 2012. Dikenali juga New Tokyo Tower merupakan bangunan yang menempatkan stesen penyiaran, pengawasan serta restoran-restoran.























Berdasarkan ketinggian sekarang ini nampaknya Menara Kuala Lumpur jatuh tempat ke-7.

Monday, November 14, 2011

Susu Bina Badan

Lelaki ni kalau kurus sangat tak lawa sangat, kalau gemuk sangat pun tak lawa juga. Yang ramai awek suka badan tuft, berisi sikit tapi tak geleber, kurus sedan-sedan. Sebab tu kebanyakkan artis korea pujaan hati, pakej lengkap.. body lawa rupa menawan. he heh.

2pm: uishh..gaya macam gay

Kat sini, yang body lawa selalunya boleh tengok abang-abang askar. Mostly tuft weh! walaupun rupa jarang yang menawan. Ini salah satu penyebabnya ada antara member aku GILAKAN ASKAR! nampak trak askar atas jalan raya pun dah meroyan. Giler kencang penangannya!


Namun bukan senang nak dapatkan body lawa macamtu. betul tak abang-abang? nak-nak yang berat badan ada yang susah nak naik ~~>underweight people.
Masa kerja kat farmasi dulu, ramai abang-abang askar cari susu Body Build Horleys. Susu untuk naikkan berat badan dan buatkan badan berketul-ketul. Memang yang beli tu kurus je, tapi lepas jumpa balik diorang beberapa bulan kemudian ada peningkatan. Dah mula sasa.
Dengan testimonial daripada mereka aku sarankan susu itu untuk abang aku. Abang aku jenis BMI tak cukup. Maka belilah dia Body Build Horleys dengan harga RM 73 sebekas berperisa coklat.
Susu tu nampak sedap, bau pun wangi.

Suatu hari, lepas makan nasik aku minta sikit dengan abang nak minum. Aku pun nak badan tuft juga. Tengah sedap duk teguk susu tu, ada satu suara minta nak rasa juga susu tu dari aku. Nenek! dia sengih-sengih pandang aku. Aku gelak, nenek nak bina badan juga.. kalah abang-abang askar ni.

Walaupun begitu, minum segelas susu body build tidak akan buatkan badan terus berketul-ketul. Minum habis sebekas tanpa bersenaman juga tidak akan buatkan badan sasa ~petikan kata-kata abang askar.


Thursday, November 3, 2011

Pilihan, popular cara baik atau buruk

Apa sebenarnya tujuan berblog?
Heh, dah bertahun berblog baru nak tanya diri tujuannya

Berkongsi rasa, berkongsi maklumat, tambah kenalan, buat duit
Dan nak glamour??
Mestilah..jauh di sudut hati memang ada rasa itu.
Hipokrit la kalau taknak mengaku.
Salah ke adinda nak jadi glamour? famous? popular? masyhur?
Kalau kena caranya tidak salah.
Guna cara elok, n menulis dari hati dan kena berhati-hati.
Ni kategori yang nak glemer dari segi tulisan mereka lah.

Oleh kerana itu aku nak sentuh sikit beberapa isu mengenai bloggers popular nih.
Mereka yang buat aku berminat nak ambil tahu.
Tapi sayangnya, kepopulariti mereka dikecapi dengan liku-liku negatif.
Pendapat aku, bukan mereka yang kejar populariti itu, tapi dah terpaksa jadi popular.
Yang pastinya, mereka ni popular hasil dari tulisan mereka di blog masing-masing.
Disebabkan satu entri je terus meletoppp!!
Mesti korang ada baca kan kisah Adinda Evans. Isu lama.
Budak yang mengaku tiada dara secara terang-terangan diblognya. Padahal umur baru 14 tahun.
Femes abis, keluar surat khabar apa.
Satu lagi, Schaza Zedane . Seorang pelajar Unimas yang mebangkitkan isu kenegerian.
Hebat mereka kena kecam oleh masyarakat.
Kesian aku pada mereka ni. Usia belum menginjak dewasa dah terpaksa berhadapan dengan situasi macamtu.
Pasti tertekan jiwa raga. Tak tahu lah apa bakal jadi kat masa depan diorang kelak.
Wallahualam.

Lepas selami kisah mereka tu, tanya balik hati tujuan berblog.
Nak ke glemer dengan cara macamtu. Cara terpaksa. Jiwa raga terseksa!

Maka bila menulis jangan sambil lewa aje, hati-hati sikit..buat kajian banyak-banyak.
Isu sensitip jangan bangkitkan sewenang-wenangnya.
Fikir baik buruk dan selami jiwa pembaca. 1 dunia baca tahu.

Sekian.

p/s: hafzan sarah sudah tiada, versi baru--> sara pedrosa ;D

Tuesday, November 1, 2011

Jawatan Kosong D.O -sesuai untuk perempuan

Jenis Jawatan:
-Tetap, Kontrak, Sementara

Syarat Kelayakan:
- Tidak bersekolah, minimun tamat darjah 6  ataupun fresh graduate mana-mana bidang dialu-alukan
- Sihat tubuh badan


Peranan Tugas:
- Memastikan ruang kerja kemas dan bersih
- Menggembirakan perut 'pelanggan-pelanggannya'
- Memastikan tiada 'pelanggan' yang muntah-muntah atau cirit-birit

Pohon sekarang untuk jawatan District Officer 'Dapur Officer'.

Resepi Biskut Jejari Coklat dari Mat Gebu

Sebenarnya aku buat biskut ni untuk stok raya haji nanti. Malangnya tak sampai sehari dah abis. Kes adik-adik aku kuat makan ler dan silap buat awal seminggu. Boleh tahan sedap jugak rasa biskut ni. Cuma aku buat rapuhnya jadi luar biasa, terlebih kuantiti marjerin la tu. Resepi asal guna mentega ya, KLIK SINI untuk ke resepi asal chef Mat Gebu.

Hasil dari jari jemari aku ;D

p/s: blog ni takde niche, so jangan fenim kalau kejap entri pasal masak-masak kejap pasal emo-emo, kejap lawak kejap serius.


Monday, October 31, 2011

Kisah kambing

Aku ada pelihara sekor kambing ni. Hensem punyaa. Walaupun kambing tu betina, tapi rupa tidak dapat diklasifikasikan sebagai lawa.
Baru-baru ni dia dah lahirkan sekor anak. Pun betina jugak. Aku nak namakan nama anak dia tu Jonathan. Tak kisah la dia tu betina.

Ini bukan jonathan. jonathan sempat melarikan diri ketika pic di snap

Jonathan ni kira pengganti la, sebab minggu lepas-lepas 2 ekor kambing famili aku mati. Seekor mati mengejut, seekor lagi mati kena sembelih. Terpaksa sembelih sebab yang sekor tu pun sakit jugak. Walaupun Doktor Aziz dah bagi injection yang berharga 4 ringgit, kambing tu tetap lemah jugak. Makan tak lalu, tak bleh jalan..last-last terpaksa sembelih. Binatang ni kalau dah sakit susah nak survive kan.

Sekarang ni kambing famili aku ada soploh ekor, campur hak milik adik-adik, abah atok n abang. So kalau sesape berminat nak beli boleh contact aku directly. Harga boleh nego. hehee

~Saranan untuk anda, belalah kambing. Sedap dijadikan lauk. Mudah jugak membiak. Sesuai untuk akikah.
Boleh juga dibelai-belai seperti kucing..kuikuikui


Sahabat, sila update blog

Entri ini ditujukan khas blog sahabat yang tersenarai kat tepi ni. Mereka tu member2 aku kat univ ada, ex sekolah, ex matrix pun ada. Mereka yang tak update blog berbulan lamanya.
Aku rindu nak baca blog korang, yang telah di update la. Dahla kita ni masing2 jauh. Ada di utara ada di timur etc. Nak jumpa susah sekali. Sedikit sebanyak bila baca blog korang boleh la tahu perkembangan semasa.
Korang tak update, aku pun jadi malas sama. kuikuikui

~lihatlah, blog rupanya salah satu medium untuk rapatkan hubungan kita.

Thursday, October 20, 2011

betul betul betul

laugh out loud!!

Tuesday, October 11, 2011

Petua untuk si gadis

Petua ni untuk mereka yang bujang sahaja dan yang mahu kahwin ya. hehe


 

Petua Cepat Dipinang
Baca surah Yusuf pada sebekas air yg bersih sebanyak 3x pada malam Jumaat.Air itu hendaklah dimandikan 3 pagi berturut-turut dan diminum 7x setiap hari selama 3 hari berturut-turut.

InsyaAllah.
Selamat mencuba.

Eh, sebelum tu tau tak apa itu peminangan?

"Peminangan ialah proses menyatakan hasrat untuk mengadakan pernikahan yang dilakukan baik secara langsung ataupun melalui wali. Ia dianggap satu ikatan apabila kedua-dua pihak saling bersetuju"


Sunday, October 9, 2011

Bila Patah Tangan

Aku sedikit kesal bila nenek saudara aku tu tak mahu dirawat oleh doktor. Sakitnya bukan sakit kecil. Patah tangannya kena hentam dek buah nangka. Malang tidak berbau lah kan.
Tapi wajar ke keadaan macam ni, apabila bomoh diutamakan. Boleh ke bomoh tu pancarkan sinar-X ke untuk melihat sejauh mana kecederaanya.
Susah betul nak mengubah mentaliti warga tua sepertinya.
Perubatan moden adalah yang seeloknya. Mereka yang terdiri dari cerdik pandai. Mereka yang terlatih dan belajar perihal tubuh badan manusia dan segala bagai.
Khidmat bomoh bukan tidak boleh digunakan. Setelah habis ikhtiar dengan perubatan moden, barulah boleh merujuk pada perubatan tradisional seperti bomoh. Sememangnya ada sesetengah penyakit tidak dapat diubati oleh doktor.
Bila jumpa bomoh tak sembuh-sembuh juga mulalah kalut nak ke hospital. Masa tu boleh la rasa pelbagai sakit. Sakit telinga la salah satunya..menadah ceramah percuma dari para doktor.

Sekian.

Wednesday, October 5, 2011

Nak Fixie Satu!!

Bosan adik-adik aku ni. Beli la fixie, beli la 1. Namun apakan daya, kakakmu ini seorang penganggur. Poket kering. Habuk pun tarak. Kalau aku kaya aku beli dah sorang sbijik. 4 orang adik, 4 bijik aku kasi. NAHH hamik mung!

Basikal Fixie or omputehnya Fixie Bike (fixed-wheel bicycle) memang dah jadi kegilaan bebudak skrang ni. Kat kampung aku ni merata-riti orang duk kayuh petang-petang.
Ape yang bestnya adik oii, basikal tadak brake, warna pun striking..menyakitkan mata aje. Lagipun trend nak habis dah ~alasan.Muahaha
Jangan marah ya dengan ayat kat atas, aku tau rata2 suka fixie ni sebab design nya yg cool n warna-warni gituu. Best pun best naik. Yang ada brake pun ada. Harga pun boleh tahan.


  Tp bila takde 4 5 ratus mana ko mampu

Penerima Hadiah Nobel 2011

Hadiah Nobel dalam Fizik
 
Hadiah Nobel dalam Fizik 2011 telah dianugerahkan "untuk penemuan mempercepatkan pengembangan alam semesta melalui pemerhatian supernovae jauh" dengan separuhnya kepada Saul Perlmutter dan separuh yang lain bersama-sama Brian P. Schmidt dan Adam G. Riess .

Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan

Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 2011 telah dibahagikan separuh kepada Bruce A. Beutler dan Jules A. Hoffmann "untuk penemuan mereka mengenai pengaktifan imuniti semula jadi" dan separuh lagi untuk Ralph M. Steinman "untuk penemuan beliau sel dendrit dan peranannya dalam imuniti adaptif ".

Hadiah Nobel dalam Kimia
Daniel Shechtman

Hadiah Nobel untuk kimia telah di anugerahkan kepada penyelidik tunggal di atas "penemuan struktur quasicrystals".


Tahniah dari aku. anda-anda memang genius!!
Sumber lanjutan: nobelprize.org