Monday, December 20, 2010

Lawak Local

jom layanzZz..
epic pics versi tempatan


sape lak ni??

lupa pun ada nilai gak..RM 5 ya

telur sendiri bleh hilang??hahah









Saturday, December 18, 2010


"Cinta itu hadir bila ada keYAKINan
Yakin itulah yang memimpin si buta berjalan tanpa melihat
Yakin itulah memimbing si pekak memahami tanpa mendengar
Yakin itulah membuat si bisu berdoa tanpa suara
Yakin itu terletak di HATI..subur di JIWA..terang dengan TAQWA
Cinta itu lahir dari KEYAKINAN
Bila anda YAKIN anda akan PERCAYA
Bila anda PERCAYA anda akan JIWA yang membawa kepada USAHA yang mendekatkan diri kepada keyakinan kita
Bila anda yakin anda tidak akan berputus asa..dari situ lahirlah DOA untuk sentiasa mengharap kepada apa yang kita PERCAYA
Bila anda tak putus asa anda akan REDHA
Bila anda REDHA..disitulah lahir KEIKHLASAN yang tidak mengenal erti penat lelah dalam mendekati CINTA dan JIWA kita"


::sumber --> MIA EFFY::

Friday, December 17, 2010

GiTaR oH GiTaR

abang janji nak beli gitar untuk aku..
terima kasih ya! haha
mu memang baik bang..kami sekeluarga sayang abang
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
 
 

Wednesday, December 15, 2010

MeRaYaP ngan TaNGaN

salam 1 Malaysia sumer..
lama sudah aku meninggalkan blog aku..tak ada entri baru  semenjak dua ini..
maklumlah aku pulang ke kampung, kat rumah aku takde kemudahan internet..
jadi tak dapat lah buka blog ni..
tadi, sampai2 je kat kampus aku terus buka blog..rindu seyh..haha.
yela..blog ni dah jadi sebahagian dari hidup aku..tempat aku meluahkan apa yang terbuku di hati..meluahkan apa yang aku tak dapat luahkan kepada manusia secara directnya
dan kadang2 tu ada benda yang aku pikir kat otak ni tapi aku takleh luahkan ngan kata2..
saraf otak aku macam takleh nak proses gituu..jadi ia terpendam di dasar kepala otak ni..
sebab tak tahan pendam lama2..aku luahkan juga..dengan tulisan =) 
kalo menulis aku leh pikir panjang2, nak susun ayat tu elok2..kalau salah leh edit balik..
baru maksud tu sampai pada yang ditujukan.
yekah??

ok..
lepas buka blog tadi, aku tengok dashboard aku..cek entri2 bloggers yang aku follow..
dari situ la aku merayap-rayap, berenang-renang di blog orang..berjam-jam lamanya..
huhu..lepas satu, satu blog aku lompat masuk..klik sana,klik sini..berpuluh-puluh entri aku baca..
sampai kering..
ni antara entri2 menarik yang sempat aku selitkan disini,

Kenapa ada orang tak tetap pendirian...
 



Friday, November 26, 2010

HaSiL SeNi di eXPo CHeNG Ho

anda dah g expo cheng ho?? ::huhu:: aku baru je g semalam..
menarik
perkara pertama yang menariknye..aku terserempak ngan saudara TPU..someone yang aku 'like' kat fb tu..
::huhu:: tapi aku tak tegur la dia..malu seyh

yang lagi menariknye aku sempat tengok Al-quran yang bersalut emas berusia 500 tahun..dengar2 harga dia cecah 60 juta US dollar..wooaA!

kaligrafi Quran cina terpanjang di dunia.. 

Al-quran terpanjang di dunia..500 kaki. =B

   
tengok lukisan2..

 seni khat dari China.. 

Wednesday, November 24, 2010

PoTReT uMMi

lama rasanya dah tak melukis potret..
kali terakhir yang aku lukis adalah wajah2 staff PPSK seramai 14 orang.
bila banyak2 macam tu ada potret wajahnya ok dan ada yang tidak..::saya mintak maaf::
maklum la, bagi orang yang tidak pro seperti aku..mane aku mampu untuk fokus dalam masa 3 hari untuk 14 wajah::nak melukis kena ada mood tertentu juga =)::

yang bawah ni potret ibu aku..ibu yang di sayang2 sangat2 =D
guna pensel 2B je..sebab tak reti guna kaler


















lakar dulu..
pastu baru tambah shadow..
aku agak2 je..kalo nampak sama ngan gambar ok la tu









tak brape nak iras.. so so saje ::hehe::

Monday, November 22, 2010

petang ni exam..kul 2 suku start
first paper dalam minggu last exam
paper Brachytherapy
usaha sudaa, tawakkal jela plak
semoga ilmu yang aku tuntut ini bukan hanya terbatas di kertas jawapan
semoga ilmu ini bermanfaat untuk diri dan kehidupan
semoga Allah s.w.t mempermudahkan setiap pekerjaanku
sesungguhnya perjalanan yang perlu ku tempuhi masih jauh dan berliku lagi
Amin~~

Saturday, November 6, 2010

NaK BuaT CaMNe DaH TaK BLeH TiDo

stress rasa..nak tido tapi tak ngantuk..
itulah fenomena yang berlaku pada aku 2 3 hari ni..takleh tido malam walaupun dah puas coba pejam mata, coba guling2.
ntah ape sebabnye aku jadi macam ni..kalo ikutkan esok takde OSPE, memang aku akan berpoya2 sepanjang malam.hahahh
tapi tu lah, tabiat baru ni buat aku rasa geram pada diri sendiri..mata celik tapi hati tak celik untuk study..dan study.
patutnye dikesempatan ni lah aku patut rebut peluang..masalahnye, diri ni..diri ni takde mood study plus malas plus blur2 ape yang kena study =D
kalo pagi esok bleh berjaga takpe, ni tidak lepas subuh barulah rasa kelopak mata ni memberat.
haduhhhhhh..susahnye

tips dari member aku nak suh tido,
bilang semut kat dinding..or
dengar muzik meditasi, yang sayup2 tu..

nak taknak try jela..

Wednesday, October 20, 2010

2010 ToP TeN uNiVeRSiTieS

baru-baru ni lecturer kitorang ada tanya universiti mane yang paling top kat dunia..macam2 jawapan yang keluar..huhu.

so, lepas google-google sikit.ni lah hasil dia =D :

Top 10 in the world

1 University of Cambridge--United Kingdom
2 Harvard University--United States
3 Yale University--United States
4 UCL (University College London)--United Kingdom
5 Massachusetts Institute of Technology (MIT)--United States
6 University of Oxford--United Kingdom
7 Imperial College London--United Kingdom
8 University of Chicago--United States
9 California Institute of Technology (Caltech)--United States
10 Princeton University--United States

Top 10 in Asia

1 University of Hong Kong--Hong Kong
2 The Hong Kong University of Science and Technology--Hong Kong
3 National University of Singapore (NUS)--Singapore
4 The Chinese University of Hong Kong--Hong Kong
5 The University of Tokyo--Japan
6 Seoul National University--Korea, South
7 Osaka University--Japan
8 Kyoto University--Japan
9 Tohoku University--Japan
10 Nagoya University--Japan

Top 10 in Malaysia

1 Universiti Putra Malaysia
2 Universiti Sains Malaysia
3 Universiti Teknologi Malaysia
4 University of Malaya
5 Universiti Kebangsaan Malaysia
6 Universiti Teknologi Mara
7 Universiti Malaysia Perlis
8 Universiti Utara Malaysia
9 Multimedia University
10 International Islamic University Malaysia



Thursday, September 2, 2010

Rumahku Syurgaku

aku sampai rumah dalam kul 5 lebih tadi..4 jam perjalanan yang memenatkan, tambah2 bulan puasa gini..tapi inilah dikatakan dugaan dan cabaran..atau asam garam kehidupan. =)
dalam perjalanan dari kota bharu ke jeli tadi macam2 perkara yang berlaku..tambahan aku menaiki bas 'lompat2', macam2 ragam manusia aku perhati semasa dalam bas mahupun ketika menunggu bas~~sedikit terhibur.
sampai kat pintu rumah, aku bagi salam,kemudian aku masuk..aku tengok abah duk membaca buku, tajuk 'sulatus salatin', aku tengok ummi duk masak lauk, ayam paapit ngan ikan siakap masak masam manis..sedap baunye. abang aku pun duk buat kuih..try resepi baru katanya, 'banana pie'. adik2 aku yang pompuan tolong ummi masak gak..aikk, 2 orang lagi adik laki aku duk tidur..rupanya, sorang demam..dan sorang lagi kepenatan agaknya.. =) meriah betul.
inilah famili aku~~bahagia tengok semua famili kumpul ramai2 cam gini..hehe..selalunya jarang2 dapat kumpul cam gini, anak2 ummi ngan abah sibuk kerja ngan belajar..ada je yang tak lengkap.


Saturday, August 14, 2010

Novel Best

ssesaper yg suka baca novel..kt sni aku cdangkan beberapa tjuk novel yg best n sedap dibaca. kira ikut stail n citarsa aku sdri ye..


klik je kt link 2 utk baca secra online..utk full version kna bli sdri la ek novelnye =D
~~kredit to writers..korang memg terbaek!





Saturday, July 24, 2010

MaRi MeLuKis


antara lukisan yg aku lukis time bosan2..not too good but not bad rite
material used: ballpen pilot 0.7, memopad paper~~ ;D







Sunday, July 11, 2010

Usahawan Berjaya

Bismillahirrahmanirrahim..

start sem ni aku nk cri duit lebih..byak bnda yg nk kna blanje kan..dh la aku tahun akhir skrg.
x lama lg insyaAllah blog bru aku akn siap..blog 2 untuk aku niaga kecil-kecilan. nt aku jual kain pasang/ela. harga berpatutan punyer..sila berkunjung yea sahabat2 semua..

klik sini

Sunday, June 13, 2010


hati org bodoh terletak d mulutnya, mulut org cerdik berada d hatinya

aKu YaNG oBSeS (fashion designer)

Bismillahirrahmanirrahim..

buat pengetahuan sumer..aku skrg ni on the way nk jadi medical physicist.. insyaAllah, mudah-mudahn..tgal sthun je lg nk abis blajar. tp skrg ni tba2 rase aku nk jd tukng jahit je..jhit bju n mencantikkan penampilan org. but i can't, biar la aku habiskn blajar yg ini dhulu, pastu aku g krsus mnjahit lpas abis study ni, blajar yg basic2 dahulu then bila dh terer bru design mcm2 baju..ini lah planning aku. hah hah hah
aku memng minat giler jahit2 bju ni.. minat ni smkin brtambah2 lpas aku tgk project runway..hebat betol diorg design baju, dahla buat dlm msa yg singkat je, 1 hari dh siap..::kagum2:: bagaimanapun bju yg diorang reka byak yg umat kta xbleh pkai.
time lapang je..aku jhit bju,berbekalkn sedikit kemahiran yg ada..time raya aku jahit bju raya untuk famili..sronok betol mnjahit wlaupun kdang2 tension bila mesin wat hal.
kenape yea aku x pilih kos fashion design msa nk msuk univ dlu..? sbb dlu aku brpendapat jd fashion designer ni susah nk cri mkan..tp sbenarnye tidak.. yang penting kna kreatif dan ada minat yg mendalam serta hendaklah sanggup menghadapi segala cabaran yang menunggu.




SaHaBaT2Ku SaYaNG


Bismillahirrahmanirrahim..

lmanye x update blog ni..hehe. sbabnye malas dan malas.
sblom berakhir sem 6 ari tu byak konflik yg berlaku antra aku n member2..sgt sedey tp papepum aku tetap syang korang sume. korg dh berikan kengan terindah utk aku walaupun dalm 2 ada pahit dan masam.. :D. doaku sntiasa aku kirim utk korg..mudh-mudahan korg baik2 saje dan berbhagia dlm rahmatNya.

PEACE ON EARTH!

Thursday, April 22, 2010

HiLaNG KaWaLaN

sukar
bagiku
menilaikanmu
dalam
barismu
ada
syurga
mestikah
aku
membencikanmu
peribadimu
kupercaya
putus
asa
hilang
kawalannya
putus
asa
kitakah
puncanya..

sukar
bagimu
menilaikanku
baris
laguku
ada
makna
mestikah
kamu
mendustaiku
teman
baikmu
selamanya
putus
asa
hilang
kawalannya
putus
asa
kitakah
puncanya
putus
asa
hilang
kawalannya
putus
asa
apakah
puncanya..



p/s: lirik lagu ni ada kena mengena aku ngan member baik aku..sedih tol masa ni..
MEMAAFKAN TAPI TIDAK MUNGKIN MELUPAKAN --- taktau samada aku atau dia yang sesuai lafazkan kata2 tu.

::THANKS FOR READING::


Monday, April 19, 2010

PRoBLeM SoLViNG QuoTe




"the best place to solving a problem is in the blog"


::bleh jalan ker ayat ni..??::




eXaM MoDe

skang ni aku tgh facing exm final..
bru je lpas 1 paper..ada lg 5.
stress ng exam itu 1 kombinasi..biasalakn.huuhu
mcm2 org buat utk hilngkn stress ni..klu aku, g basuh kaen je..huhu.plek ker??
sbabnyer..aku suka bau sabun yg aku guna 2..macm aroma terapi plak ::ngee::

ni je aku nk tulis, semntra tggu turn nk guna tmpat bsuh kaen..skang pnuh der.
lg bnyk aku tulis lg byk yg merapu ;)



HaNDSeT iDaMaNKu-XPERIA X10


Sony Ericsson XPERIA X10.. than calar, elegan dan bergaya..huhu.
dipacu menggunakan pemproses Qualcomm Snapdragob 1GHz.
mempunyai memori binaan dalam satu gigabit (GB) dengan sokongan kad memori microSD sehingga 16GB.
dilengkapi layar sesentuh TFT bersaiz empat inci dengan permukaan tahan calar.
kamera 8.1 megapiksel dengan sokongan keupayaan pemfokusan digital 16 kali, pemfokusan auto, rakaman video dan penstabil imej.
guna teknologi Sony Ericsson Timescape dan Sony Ericsson Mediascape.
semuanye menepati citarasa..dan hargany RM2,799 <------ ;(

Monday, April 5, 2010

'TBoLaH a.k.a Cuai'

antara scene tak tahu buat dgn cuai..aku lebih suka tak tahu buat. knape?? krana setelah menyedari kecuaian itu maka perasaan kecewa, frust itu amtlah menyakitkan.
rentetan drpada peristiwa test tadi membuatkn petang ni aku rasa kecewa amat, ya..krana skali lg aku x mampu nk buat yg terbaik dlm bnda yg spatutnya aku boleh buat..aku kecundang dengan sikap 'tbolah'ku ini

next time, aku perlu lbih hati2 dan teliti..x kira lah bnda penting ke x penting.




Saturday, April 3, 2010

PeRKaTaaN BoLeH MeNJaDi SeTaJaM PiSau


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

CaN'T FoCuS


huargggggggh..
aku betol2 xleh fokus 2 3 hari ni..dont know why..??
test esok lusa dh, byk bnda lg x stdy.
tp rajin plak nk menulis kt blog ni.
dlu bukn main mlas lg nk post somethin kt blog, hnya buat akaun semata2.
or maybe dlu aku kering idea n segan klu org bace coretan aku..skrg?? sama je kottt







CaHaYa LaMPu feat TiDuR


Tidur ialah keadaan rehat badan semula jadi. tidur dalam keadaan gelap membolehkn badan menghasilkan hormon melantonin, salah satu hormon yang mampu memerangi dan mencegah pelbagai penyakit termasuk kanser payudara dan kanser prostat. Sebaliknya, tidur dengan lampu menyala di malam hari - sekecil manapun sinarnya menyebabkan penghasilan hormon melantonin terhenti.



p/s: nasib baik slama ni ku tidur tutup lmpu. jimat eletrik + tingkatkn kesihtan..huhu