Tuesday, July 21, 2015

Kisah Sebenar: Penipuan di Lowyat

Apabila baru-baru ini gempar kes gaduh besar yang berlaku di plaza Lowyat hingga hampir membuatkan perbalahan kaum, aku ada kisah sendiri bagaimana ditipu masa beli smartphone di sana.

Masa tu aku, adik dan adik ipar pergi Lowyat sebab adik aku nak beli smartphone baru. Target adalah smartphone Samsung Galaxy Mega, survey punya survey jumpa satu kedai ni yang offer harga paling rendah. Selepas deal kitorang pun jadi la nak angkat smartphone tu, so seller tu minta la RM50 sebagai deposit sebab dia nanti nak pergi amik stok kat stor (ke stokis lain, aku tak sure). Bila barang sampai, seller bagitahu harga dia beritahu awal-awal tadi (RM1200) adalah harga 2 tahun lepas untuk set lama, harga sekarang RM1300 lebih yang mana kitorang kena tambah duit dalam seratus lebih lagi. GILA!

Kemudian seller tu sambung lagi dan cakap yang tu harga untuk AP set, kalau yang original harga RM1400 lebih (lagi mahal dari kedai yang kitorang survey sebelum ni). Bertambah BENGANG aku.. ikutkan hati aku memang nak blah je camtu biarlah burn duit deposit RM50 tadi. Tapi aku serahkan pada adik aku untuk buat keputusan sebab dia yang nak beli phone tu, dia kata ambil lah sebab penat dah kot jalan dan survey dari tadi. OK! Redha jelah

Itu satu hal pasal harga, satu hal lagi pasal warna. Masa deal kitorang minta phone warna putih, kemudian yang sampai phone warna hitam. Bila tanya kenapa warna lain, seller tu cakap tadi U minta warna hitam la, “Apahal pulak hitam, I minta putih U tu yang silap dengar!! Ni adik-adik I bleh jadi saksi yang I cakap nak phone warna putih!”, naik satu oktaf suara aku. Dan-dan dia cakap stok warna putih dah habis. Kitorang tahu la dia tu malas nak pergi ulang-alik naik lif semula. Berganda-ganda BENGANG aku. Sampai situ aku serahkan pada adik aku dan suami dia untuk buat keputusan nak beli ke tak, aku blah ke tepi malas nak hadap dah muka seller cina tu.

Rugi sebab ramai pembeli boikot
p/s: Kisah berlaku setahun lepas, terdapat perbezaan harga pasaran smartphone dengan sekarang. Itu last aku beli phone kat Lowyat, peniaga penipu tak kira apa bangsa dan agama memang patut kena boikot. Malangnya tiap kali aku kena tipu seperti kes beli phone, tinted kereta, repair kereta dll mesti terkena dengan cina. Begitu juga bila dengar kes orang lain pun mesti terkena dengan peniaga cina, jadi makin SINONIM peniaga CINA ni banyak PENIPU.

Friday, June 26, 2015

CETAK T-SHIRT GUNA DAKWAT KOPI?


Hah biar betul?? guna kopi untuk cetak t-shirt!

Sebenarnya serbuk kopi yang dah diguna boleh digunakan balik untuk pelbagai perkara. Dengan kata lain, KITAR SEMULA. Jangan buang dulu ye lepas habis minum tu


Idea yang mesra alam ni dicetuskan oleh www.domesticstencilworks.com. Tapi macam mana kopi dicetak pada baju..tak ke pelik. Tak tanggal ke dakwat lepas basuh?


Yang lagi best, diorang bukan setakat cetak t-shirt guna dakwat kopi tapi kad dan lukisan pun ada.

Sekian.

Tuesday, April 7, 2015

20 makanan yang mesti anda cuba sebelum tinggalkan kelantan

Susunan adalah tidak mengikut tahap kesedapan/keglamouran

1. Ayam percik

2. Satay ikan

3. Nasi tumpang

4. Laksa kelantan

5. Satay perut ayam

6. Mee celup

7. Nasi kerabu

8. Kuih lompat tikam

9. Budu

10. Nasi kak wok

11. Murtabak

12. Solok lada

13. Satar

14. Keropok lekor

15. Akok kedut

16. Kuih cek mek molek

17. Kuih tahi itik

18. Nasi air

19. Maggi ketam

20. Ketupat sotong

Thursday, April 2, 2015

Pengalaman tinggal di Ramada Plaza, Melaka

Sepanjang tahun 2014, banyak hotel yang telah aku menginap. Antaranya,
  1. Lexis PD, Port Dickson  Negeri Sembilan
  2. Gold Coast International Resort, Banting Selangor
  3. Klana Beach Resort, Port Dickson Negeri Sembilan
  4. Klana Resort Seremban, Negeri Sembilan
  5. Langkawi Seaview, Kuah
  6. Ramada Plaza Melaka
  7. Le Meridien, Kota Kinabalu Sabah
  8. Merdeka Palace Hotel & Suites, Kuching Sarawak
Setiap hotel tersebut mempunyai kekurangan dan kelebihan masing-masing.
Tapi kali biar aku review dahulu Ramada Plaza kerana banyak benda lebih bagus disini berbanding dengan dengan hotel-hotel lain diatas.

Makanan
Aku bagi: 10/10
Benda yang paling utama, sebab itu aku letak point ini yang paling atas. Di Ramada Plaza makanan dia memang super best.
Menu yang pelbagai pada sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam! Ada masakan melayu kampung, mamak, masakan cina, india, siam, masakan barat itali pun ada! dan macam-macam lagi sampai tak larat nak sebut. Sampai pening kepala nak makan yang mana dahulu
Pagi-pagi dah jumpa sate, tengahari ada mee goreng api dalam kuali, lagi rojak buah yang buat korang tambah berkali-kali. Steak, seafood, aiskrim, dimsum..meleleh-leleh air liur bila teringat balik
Yang pasti setiap makanan enak dan memang tak mengecewakan.

Lagi best, masuk je bilik terhidang cokelat dan buah-buahan. Mula-mula takut nak makan sebab takut kena bayar! haha

Bilik
Aku bagi: 9.5/10
Bilik besar, bersih, luas cukup untuk korang guling-guling serta kuak lentang.
Karpet sampai tenggelam tumit.
Aku suka wallpaper dia. warna kayu rasanya 
Aku sungguh beruntung, masa datang sini bilik baru siap renovate. Semua benda baru.
Cuma bunyi bising sikit-sikit sebab ada bilik yang tak siap renovate, tapi tak kisah la sebab bila tidur aku sudah terbuai dek keenakkan katil empuknya.
Permandangan luar bilik yang indah, mengadap sungai Melaka
Permandangan mengadap sungai Melaka
Suasana malam, romantis takk
Kat bilik semuanya lengkap, sabun ada, syampu, berus gigi, ubat gigi, losyen, shaver, pengering rambut. Selipar, bathrobe, seterika, sejadah. Dibahagian mini bar ada kopi, gula, teh, air mineral (wajib disemua hotel lain pun ada) serta biskut, cekedis, meggi, air berkarbonat, beer (yang ni kena caj).
Yang bawa budak-budak tu elok asingkan arak jauh-jauh dan tersembunyi, terminum kang naya!

Staf
Aku bagi: 9/10
Ramah tamah, cekap dan tak lokek senyum.
Masa dalam lif, aku siap terserempak dengan General Manager hotel lagi, dan dia dengan ramahnya menegur aku dan kawan-kawan. "You ladies are beautiful today." sambil bagi kadnama beliau. wahh! kembang setaman
Dia suruh bagi maklumbalas dan komen kalau ada apa-apa yang tak kena sepanjang kitorang duduk sini.
Dapat bunga segar, terhias cantik diatas meja. VIP sangat!

Air kolam yang kempunan mejamah tubuhku. ahakss
Lepas ini, aku review Klana Beach Resort, Port Dickson pula. Ada sesuatu istimewa dihotel itu yang tak akan jumpa dihotel lain.

Cara Menyahaktifkan auto-play video di facebook

Baru-baru ini setting facebook untuk vidoe telah menjadi auto play secara sendirinya. Bagi pengguna yang mempunyai kuota internet yang sedikit pasti merasa sakit hati dengan situasi ini.
Tapi jangan bimbang, setting tersebut boleh diubah dengan mengikuti langkah-langkah berikut:


Monday, January 19, 2015

Tips Menjadi Awek yang sentiasa Wangi

Kau tentu suka kan bila ada budak kecil datang peluk kau dan bagitahu 'WANGINYA KAKAK..'

Tidak perlu sembur minyak wangi bergelen-gelen sebab nak tunjuk kewangian kau, ingat minyak wangi yang bergelen-gelen buat orang sekeliling kau berasa pening. Macamana pula suatu hari kau terlupa/tak sembur minyak wangi kau tu??

Apa yang kau perlu buat,

- Pakai pakaian yang dah berbasuh, jangan pakai baju kitar semula. Walaupun kau rasa kau pakai baju tu semalam sekejap sahaja tapi bau peluh ada jugak melekat berserta habuk dan debu yang memang kau orang tidak nampak.

- Masa basuh baju guna sabun yang wangi dan letak pelembut kain macam softlan, daia, downy ke. bertambah-tambah la wangi pakaian kau

- Bilik kau pun kena wangi. Kadang-kadang kau nak cepat sangat tidak sempat nak sembur miyak wangi, bilik kau wangi akan membantu apabila baunya melekat kau baju/badan korang.

- Titiskan sedikit minyak wangi kau dalam mandian.

- MANDI la hari-hari, syampu rambut 2-3 hari sekali

- kalau kau rajin sapu lah losyen badan lepas kau mandi

Istimewanya tips kat atas, hanya orang yang dekat dengan kau sahaja dapat rasa kewangian kau. Ayuhh!!


Layan lagu Akim dulu - MEWANGI




Friday, January 16, 2015

Review membeli belah di toclothesshop.com

Baru-baru ini kawan aku telah merperkenalkan sebuah website yang menjual pakaian wanita dengan harga yang sangat murah. Bagi korang yang rasa nak menjual pakaian boleh la membeli kat sini, walaupun beli sehelai harga sangat murah.

Cer bandingkan harga mana lagi murah, gambar kiri yg dekat website tersebut, yang kanan pula adalah harga daripada penjual di facebook.
|klik untuk tumbesaran|
Walaupun harga tu tersangat lah murah, tp aku masih ragu-ragu samada web itu boleh dipercayai ke tak.

**Update pada tahun 2015
ALAMAK TAK BELI LAGI LA 

Prosedur Memasang Papan Tanda Iklan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,

Berikutan baru-baru ini syarikat tempat aku bekerja hendak memasang papan tanda iklan (signboard) pada bangunannya, maka aku dipertanggunjawabkan untuk menguruskan hal tersebut.

Perkara pertama yang aku perlu lakukan adalah meninjau harga papan iklan tersebut.
Tinjau sahaja maklumat mereka di Google, kemudian terus call untuk dapatkan senarai harga.
Purata harga yang aku dapat adalah dalam RM 2100++ untuk papan tanda iklan berlampu, manakala papan tanda iklan biasa ada la dalam RM 1700++, ada yang lagi murah adalah buat papan tanda iklan yang macam sepanduk (banner) tapi yang ini mampu bertahun 2 3 tahun je lah. Harga tu semua dah termasuk kos pemasangan dan rekabentuk bagi saiz papan iklan 20x4 kaki persegi. Saiz lagi besar lagi mahal lah bayarannya.

Proses seterusnya aku perlu ke majlis perbandaran untuk dapatkan permit pasang papan tanda iklan. Di majlis perbandaran diorang akan bagi 1 borang iaitu BORANG PERMOHONAN LESEN TRED, PERNIAGAAN DAN PERINDUSTRIAN. Dalam borang itu dokumen pada senarai 1 hingga 13 diminta, jadi baik sediakan awal-awal supaya korang tak perlu berulang alik ke majlis perbandaran. Jika dokumen kita lengkap diorang akan proses dan tunggulah permohonan permit selesai dalam 1 minggu.

Setelah mendapat kelulusan dari majlis perbandaran barulah pihak kedai boleh terus buat papan tanda iklan kita dan pasangkan.

Diharap pengalaman aku ini dapat membantu anda.


Lagi Duit Masuk Dengan Survey Berbayar Ipanelonline

Syukur Alhamdulillah..

Walaupun tidaklah banyak mana duit yang dapat, tapi inilah hasil daripada duduk saja2 main internet!


Aku dah gunakan khidmat ipanelonline ini hampir 2 tahun sudah, ternyata syarikat tersebut memang berlaku jujur pada para pelanggannya dan tak pernah sesekali pun tebusan mata aku hasil daripada menjawab tinjauan (survey) online tidak dibayar.

Rujuk pos aku yang terdahulu untuk lihat berapa banyak hasil yang telah berjaya aku kumpulkan:
Menambah Duit Dengan Menjawab Survey

Tunggu apa lagi, kalau nak buat duit juga pergi cepat daftar ataupun klik je SINI dan rajin-rajinkan diri anda menjawab survey yang ada.