Saturday, December 29, 2012

Mengenali jenis-jenis minyak wangi dan penggunaanya


Hari ni aku kongsi sedikit maklumat mengenai jenis-jenis minyak wangi/perfume yang mungkin ramai lagi tak tahu.
Lepas korang baca ni agak-agak mesti dah pandai nak pilih perfume mana yang nak dibeli kan


Kategori perfume:

Apakah Eau De Toilette, Eau de Parfum, dan lain-lain.. maksudkan?

Istilah ini merujuk kepada kekuatan wangian, atau lebih khusus, berapa banyak kandungan PATI ditambah kepada alkohol gred tinggi dan/atau air.

'Parfum' (jenis umum paling pekat anda boleh beli) mempunyai perfume oil/ pati dlm 15-25% larut dalam alkohol. Mana-mana campuran dengan kadar yang lebih rendah daripada minyak alkohol dikenali sebagai 'Eau'. (cara sebut - eewwww )

  • Eau Fraiche (Usually 3% or less perfume oil)
  • Eau de cologne - EDC (2 - 5% perfume oil)
  • Eau de toilette - EDT (4 - 10% perfume oil) - Biasa ada pada kebanyakan brand..
  • Eau de parfum - EDP (8 - 15% perfume oil) - Brand agak mahal i.e Chanel no.5, etc..
  • Soie de Parfum (15 - 18% perfume oil) - Brand mmg mahal i.e Hermes, etc.. 
  • PARFUM (15 - 25% -- also sometimes referred to as Extract or Extrait) - Original Chanel no.5, etc..
  • Perfume oil/ pati (15-30% perfume oil in an oil rather than alcohol base)

Anda juga berkemungkinan utk jumpa 'Parfum de Toilette'. Kebanyakan syarikat pengeluar menggunakan istilah ini untuk menggambarkan kepekatan yang sama seperti 'Eau De Parfum', atau antara 'Eau De Parfum dan Parfum'(8-25%)


3 jenis wangian yang paling biasa anda beli adalah:

  • 'Parfum' - Ini adalah salah satu daripada wangian paling KUAT boleh didapati. Ini bermakna, anda perlu hanya menggunakan dlm kuantiti yg sedikit dan wangian akan bertahan lebih lama bergantung pada jenis kulit. Akan bertahan dr 6 hingga 8 jam atau lebih!! 
  • 'Eau de parfum' - EDP, Ini adalah ringan daripada Parfum dan kurang mahal, tetapi masih mempunyai bau wangian yg tahan lama. Akan bertahan dr 3 hingga 5 jam.
  • Eau de toilette' - EDT, Ini adalah wangian ringan dan paling biasa digunakan untuk kegunaan harian yang kasual. Ia adalah yg paling kurang mahal daripada 'Eau de Parfum'. Akan berlangsung selama 2 hingga 4 jam. (Biasa ada pd gred A-AAA atau A+ )



TIPS wangian:

Semburan sedikit bau wangian kegemaran anda di sikat rambut anda. Aroma yang akan berlangsung selama beberapa jam dan membuat bau rambut anda wangi semerbak!

Menyembur 'squirts' sedikit wangian kegemaran mereka secara langsung ke dalam syampu dan/atau perapi untuk bau wangian tambahan.

Semburan pada titik nadi: belakang telinga, leher, pergelangan tangan, belakang lutut


1 comment:

parfum-ori said...

Terima kasih banyak atas infonya gan.

Parfum Original :
Menyediakan berbagai macam parfum merek internasional dengan kualitas original dan aroma yang tahan lama.
http://parfum-ori.blogspot.com/