Wednesday, January 5, 2011

Dipaksa Kerja Overtime

aku tak pasti..keje overtime memang boleh dipaksa-paksa ke??
setahu aku yang jenis tak penah keje lagi, kalo keje overtime ni bukan ikut kerelaan hati sendiri eh.

ni kisah adik aku yang baru je masuk keje awal minggu ni..
dia keje kat kilang jahit pakaian..
dia mengadu kat aku..hari first dia keje dah kena wat overtime dah..keje yang sepatutnya balik kul 5 petang, terpaksa plop balik kul 11 malam..dah la kena jahit pakaian part2 yang susah2 satu hal.. pastu takde wat training dulu sebelum tu, padahal pengurus tu dah janji nak wat training sebelum start keje.
aku tanya adik aku..apsal tak tolak je over time tu.. "tak bley la..orang yang duk asrama memang kena paksa wat overtime". gilakkk!! 
duit tu satu hal..tak kisah la sangat..tapi kalo dah badan penat2 lesu2, tak kan tak bagi can orang pulang awal..lagipun wat keje ngan terpaksa belum tentu hasilnya berkualiti tahu.
hishh, tak paham aku sistem macamtu..

3 comments:

sissyira said...

slama

dulu masa kerja kilang bila kena paksa buat OT, mesti syira cakap, itu pasal mak bapak aku suh aku belajar tinggi tinggi lepas ni tak la kena jadi kuli orang, tiba tiba teringat memori itu. :(

sarah1005 said...

huhu..tol tu syira.

pipoq said...

kalo kilang memang camtu biasenya..tu sebab la tokei tokei kilang lebih suka ambik pekerja asing dari ambik pekerja tempatan..

sebab : pekerja asing tak banyak bunyik bila kene paksaan camtu.