Sunday, January 9, 2011

Pesta Ais Terbesar

Best bebenor kalo dapat g nengok Festival Harbin International Ice and Snow Sculpture yang berlangsung di wilayah Harbin, China. Tapi sebab tak berkemampuan, tengok gambar je la..


 

Pesta ais di Harbin ini adalah antara empat festival ais dan salji terbesar di dunia iaitu Japan's Sapporo Snow Festival, Canada's Quebec City Winter Carnival dan Norway's Ski Festival.


Macam-macam ukiran ais boleh ditemui di sini antaranya bangunan pagoda dengan ketinggian sebenar, piramid Sphynx, istana-istana besar yang selalu kita lihat dalam filem-filem tentang kayangan, binatang-binatang, patung-patung, produk disney dan juga ukiran moden.
 

Ketulan ais ni telah deion nak bagi nampak lagi jernih. Lutsinar gitu. Nak tambah cantik gila-gila lagi, lampu warna-warni ditaruk. Hasilnya memang menakjubkan.



Pesta ni dibuat tiap-tiap tahun, bermula 5 Januari lagi dan akan berlansung selama sebulan.. sesape yang mau pegi, sempat lagi. =)

2 comments:

sHaH said...

banyak giler duit diaorg buat mcm ni.. tapi sgt lawa kan?

sarah1005 said...

ha a..sesangat lah lawa..

bayak duit guna..bayak gak duit yang masyuk..sebab of coz ramai pelancong datang kan