Thursday, April 21, 2011

Koleksi Doodle Google

Perasan tak logo Google kat header tu selalu berubah-ubah..Kreatif kan syarikat Google ni, ada saja benda menarik untuk dipamerkan pada penggunanya sambil mengetengahkan info. 
Logo tu sebenarnya di reka khas mengikut tarikh sambutan atau perayaan tertentu dan bagi memperingati peristiwa penting di serata dunia. Tak ketinggalan juga untuk memperingati para seniman dan saintis tersohor.

Jom tengok koleksi doodle Google untuk bulan ni,

Apr 18, 2011: 129th Birthday of Monteiro Lobato - (Brazil)
    Apr 16, 2011: 122nd Birthday of Charlie Chaplin - (Global)
      
    Apr 13, 2011: Songkran Festival - (Thailand, Cambodia, Laos)
      
    Apr 13, 2011: 240th Birthday of Richard Trevithick - (UK)
       Apr 12, 2011: 50th Anniversary of the First Man in Space - (Global)
       
      Apr 09, 2011: Italy's Culture Week - (Italy)
       
         Apr 04, 2011: Senegal Independence Day - (Senegal)
         
            Apr 04, 2011: 100th Birthday of Vaclav Ctvrtek - (Czech Republic)
           
             Apr 04, 2011: Children's Day - (Hong Kong, Taiwan)

            Apr 03, 2011: 119th Anniversary of the First Documented Ice Cream Sundae - (Global)
               Nak tengok banyak lagi koleksi doodle dari tahun 1998 hingga 2011 klik SINI 

                12 comments:

                lea said...

                kalo xnak tgk xpe tak? :P

                fatehah noorani said...

                Smalam besday adolf hitler, takde doodle ek? lupa nak check.

                doodle aku paling suke mase boleh main pacman kat huruf google tu. tak igt ape event di, tapi mmg lagho ngadap page google tu sebab main pacman. hahahaha

                apik pehe said...

                huhu..google buat x doodle untuk hari raya?

                Hafzan Sarah said...

                @lea

                takleh2..aku nk paksa gak ko tengok.
                hahahaha

                Hafzan Sarah said...

                @fatehah noorani

                hahaha..aku pun ada main jugak benda tu

                Hafzan Sarah said...

                @apik pehe

                takde lg setakat ni..tp kita bleh buat n sent kat Google..nt akan dipertimbangkn..huhuu

                Pendekar Berkuda said...

                memang banyak doodle yang dibuat oleh Google nih...huhuhu...

                setiap masam pasti ada kejutan...huhuhu...

                Hafzan Sarah said...

                @Pendekar Berkuda itulah..setiap masa tekejut.
                hhahaa

                Wahida Nasution Thakhrim said...

                unik2 belaka.. harap ada doodle untuk sambutan hari raya ataupun maulidurrasul..

                Hafzan Sarah said...

                @Wahida Nasution Thakhrim

                setuju2..best kan kalo ada.

                cik zaza said...

                selalu je tengok header google tu kadang2 ada animation.hehe

                Hafzan Sarah said...

                @cik zaza kreatif n menarik kan..