Thursday, February 10, 2011

Sambutan Hari Valentine Di'Ban' di Rusia

Rasanya semua dah tahu kan kenapa kita umat Islam di haramkan menyambut hari kekasih a.k.a Valentine's Day pada 14 Februari. Kalo yang dah lupa tu aku tolong peringatkan sekali lagi. Senang2, aku cuma copy paste saje untuk korang baca, yang padat dan ringkas ;)


Berkata Peguam Zulkifli Nordin (peguam di Malaysia) di dalam kaset 'MURTAD' yang mafhumnya :-
"VALENTINE" adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro St. Valentino. 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'kasih sayang' kerana pada nya Islam adalah ZALIM!!! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!!
Jadi..mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol..




Selanjutnya mengenai sejarah valentine, pandangan Islam padanya dan hal yang harus diberi perhatian boleh baca di laman tersebut.


Nak tahu kenapa Rusia haramkan sambutan hari valentine?


Baca kandungan di bawah yang berversi inggeris pula, aku tak berkesempatan nak alih bahasa..yang tak paham boleh guna Google translate.

Source: rferl.org, Published Feb 9 2011

Russian city bans Valentine's Day

The southern Russian region of Belgorod has canceled official Valentine's Day celebrations due to concerns about its impact on young people. 

Under a decree reportedly signed by Deputy Governor Oleg Polukhin, authorities should not allow celebrations of St. Valentine's Day and Halloween at educational, cultural, and other institutions. 

Reports say the university in the town has banned festivities on February 14 - including concerts and discos.
The local zoo also has canceled discounts for couples.

Belgorod's regional governor said the holiday went against Russian cultural traditions.
Grigory Bolotnov, a spokesman for the governor's office, was quoted as saying the holiday "has nothing to do
with our traditions."

"Society has to think about the consequences," said Grigory Bolotnov, from the department for relations with
social and religious bodies, citing fears that many people see the romantic holiday as an excuse to get drunk.

"We could have just as well have introduced a Vodka Day," he told The Times of London. 

"Marking this sort of holiday means that tomorrow we could end up creating other celebrations, such as a National Beer Day or a Day of Marijuana."

Bolotnov said the ban extended only to public celebrations and that individuals would not be prevented from exchanging tokens of love privately.
 


Dalam konteks yang berbeza orang Rusia meng'ban'kan valentine's day..
Di Rusia yang kebanyakkan non-muslim pun tahu keburukan sambutan hari tersebut kan. Jadi orang Islam di Malaysia ni tak paham-paham lagi ke..pasangan kekasih memperingati hari tersebut sehingga mengheret ke lembah makisat. 


Dan something stupid berlaku DI SINI ! Tolong tengok, baca, fikir dan ambil tindakan anda2 semua.




p/s: Kalau memang dah sayang, tak perlu tunggu hari valentine nak sambut..hari2 boleh sambut kan.

17 comments:

azwandengkil said...

Kadang2 naik letih setiap tahun bercerita benda yang sama. Namun mereka2 yg buta mata hatinya akan terus persetankan apa yg ditegah dan tanpa segan silu berbangga meraikannya. Na'uzubillahhiminzalik.

aliesha kirana said...

aah..xperlu sambut valentine, ari2 pun boleh tunjuk rasa sayaang tu..kan..hehehe~

Hafzan Sarah said...

setuju sangat2 dengan pendapat kawan sumer..

touya said...

Ya ke Valentines di sambut sebab meraih kemenangan tewasnya islam di sepanyol ?

http://touyakaruma.com/blog/

Hafzan Sarah said...

Sebenarnya ada beberapa versi tentang sejarah hari valentine:

Versi 1: Sambutan pesta Rom kuno.

Versi 2: Mengingati hari kematian paderi St. Valentine dibunuh Raja Romawi.

Versi 3: Mengingati hari jatuhnya kerajaan Islam di Cardova,Sepanyol.

Sesungguhnya semua latar belakang tersebut berkaitan rapat dengan ajaran Kristian.

perondajaketbiru74 said...

hari valentine hari remaja buat anak luar nikah...tgguler lepas 9 bulan pasti ramai bayi kena buang dokek tong samapah dan sebagainya....

Hafzan Sarah said...

perondajaketbiru74,

musimnya sudah tiba kan.

tungkaran hati.blogspot said...

blog marche ....! Votre blog est super.

Hafzan Sarah said...

tungkaran hati,

merci .. visite ici a nouveau
ok?

nursha410 said...

V-Day @ musim mengawan..

dah terang2 kata...x boleh...xboleh..tapi nk buat jugak...bile d tegur...kite kene mara balik...bukan stakat marah..kne tengking herdik bagai...huh...

zaman sekarang....:|

Hafzan Sarah said...

nursha410,

diorang saje nak menegakkan benang yg basah..
sabo je laa

Seri Bahasa said...

harap2 muda-mudi kita tak terpengaruh dengan budaya dari barat. ibubapa juga perlu memainkan peranan dalam membendung anak2 mereka dari terjebak memperingati hari valentine day.

Hafzan Sarah said...

Seri Bahasa,

mudah-mudahan begitulah hendaknya..budaya barat ni kalo yg elok takpe.tp kalo yg jenis memusnahkan diri, agama, bangsa dan negara watpe ikut kan..

adan said...

bro baru selesai buat entri pasal valentine ni.. jemput baca..

Hafzan Sarah said...

Thanks adan.

Adzriel AB said...

ambil lesen dulu kalau nak bersayang2 lebih..he..he..

http://adzriel.blogspot.com/2011/02/ambil-lesen-pandu-berhemah.html

Hafzan Sarah said...

that was rite akak..nt takde lah orang nak saman2 :)